Мисиите на Романи Як TV

Една от мисиите на Романи Як TV е да сподели със света историите на майсторите, които практикуват изчезващите ромски занаяти. Техните умения са наследени от други работливи и талантливи роми и не са просто начин на препитание, а културно и етническо наследство.
За нас е важно да показваме добрите практики от миналото, за да ни вдъхновяват те да творим в бъдещето.
През лятото на 2021 се срещнахме с различни майстори, чиито истории скоро ще ви покажем. Умението на всеки от тях е родено от желанието да се трудят и да помагат на околните.
Затова, нека ви разкажем по малко за всеки от тях.

Майсторите на Зурни от село Кавракирово
Три поколения майстори на Зурни на разказаха за занаята си. Петима майстори от село Кавракирово, са последните в България, които умеят да създават този уникален инструмент, затова и се знае, че когато ти трябва хубава зурна, това са хората, които могат да я направят.

Калайджийката от Черниче
Баба Шана е на 73 години, но може да метне цял казан на рамо и да го занесе така до Крупнук, който е на 7 километра от дома .
И това не пречи, защото е пълна с енергия. Тази енергия си личи в работата, която върши и в красивите калайдисани съдове, които блестят като слънце в ръцете.

Ковачите от Самоков
Ковачите от Самоков владеят силата на огъня и живеят сред искрите. Всеки инструмент, създаден от тях е плод на силните им ръце и умението им, което са усъвършенствали дълги, дълги години. Защото, за да овладееш един занаят ти трябва усет за него и безкрайно търпение да го научиш.

Admin

Related Post

Leave A Comment

Name

Website

Comment